Hem Om Rolf

FOTONA.­SE
rolfStinknäva (foto från 191124) 61FOTONA betyder inte bara fotona, det är även en akronym:

Fakta Och Tankar Om Nästan Allt

SE betyder inte bara Sverige

SE är även ordet se

och Skriver Egenmäktigt


äldre nyare
Söndag 191012
Tisdag 191231

82 Promenerade längs med havet i solsken och temperatur på sju grader. Såg en nötväcka (Sitta europaea). Den enda fågeln i Sverige som kan klättra med huvudet före nedför träd.
"Arten är mycket högljudd och har ett flertal olika kontaktläten. Sången är ljudlig och genomträngande och består av en serie visslingar. Under det att nötväckan klättrar på en lodrät stam, kan ibland en serie svaga pipljud höras."
WIKIPEDIA

Ett decenium är till ända och snart börjar ett nytt. Det kommer att bli mycket nytt för mig. Ett äventyr är det. Jag gör mig redo.


Måndag 191230

Tiotalet kan börja summeras:

Hotet från klimatförändringar fick ett ungt argt ansikte: Greta.
Ett valresultatet i Sverige 2018 som ledde till en regering som få ville ha, men ännu värre var alternativen.
Svenska Akademiens dåraktigheter blev den stora kulturskandalen.
I Storbritannien segrade brexit och i USA vann Trump ett presidentval som av allt att döma manipulerats av Putin och Cambridge Analytica.
Rasistiska och islamistiska terrorattentat och inbördeskrig i Syrien med tillhörande flyktingkris samt folkmord i Islamiska statens regi.
Årtiondet inleddes med eurokris.


Söndag 191229

Jag var anställd på AVL LIST Nordiska AB från och med 2014-01-07 till och med idag (2019-12-29). Anställningen upphörde på min egen begäran.

Mina huvudsakliga arbetsuppgifter var att som Hotline-agent svara på kundfrågor om AVL:s produkter. Det kunde vara allt från reservdelsfrågor till avancerade problem med mät- och automationsutrustningar. Problemen kunde vara graverande med produktionsbortfall som konsekvens.


Lördag 191228

Såg tusentals små grönfinkar (Chloris chloris) som åt på alkottar i Askim. Mäktigt!

"När större mängder fåglar dyker upp under en period talar man om invasionsfåglar eller invasionsflyttare" WIKIPEDIA

I södra Sverige övervintrar grönfiken som en partiell flyttfågel eller strykfågel, så kallas fåglar som varken beter sig som typiska flyttfåglar eller stannfåglar.

Chloris (den "ljusgröna" eller "bleka") är den grekiska mytologins motsvarigheten till romarnas Flora.


Fredag 191227

Var på jobbet min allra sista arbetsdag, på det jobbet. Förhoppningsvis får jag ett nytt så småningom med nya utmaningar och möjligheter. Efter sex år behöver jag något nytt för att trivas. Jag börjar med att ta hand om mig själv och fundera på vad jag vill. Jag sa upp mig på egen begäran och det känns helt rätt. 81


Torsdag 191226

Hemmaodlingen

80


Onsdag 191225

79

"Charles Perraults varaktiga berömmelse beror framför allt på en tunn bok med åtta berättelser som utgavs 1697: Histoires ou contes du temps passé, avec des moralités: Contes de ma mère l'Oye. Charles, vid det laget 69 år, gav ut boken i sin son Pierres namn. På svenska är den känd som Gåsmors sagor, översatta flera gånger, bland annat av Hjalmar Gullberg (1955). Där finns de välkända sagorna Askungen, Törnrosa, Rödluvan, Mästerkatten i stövlar, Tummeliten med flera." WIKIPEDIA


Tisdag 191224

" I jämförelse med Staffansvisorna är jultomtens besök med julklappar en sentida tradition. Den blev allmän sed i Sverige först mot slutet av 1800-talet och då främst i borgerliga familjer. En gotländsk tradition som aldrig spred sig till fastlandet var att Staffan kom med godsaker till barnen. Innan de gick till sängs på juldagens kväll skulle de sätta sina skor under bordet. På natten fyllde ”Jul-Staffen” dem med gotter som de hittade när de vaknade.

Idén att en helgongestalt med namnsdag nära jul kommer med presenter till barnen är inte unik för Gotland. Den är mest känd i förbindelse med Nikolaus, vars dag i almanackan är 6 december. Fortfarande får barnen sina presenter den dagen i bland annat Nederländerna, Tyskland och Polen. Det var den nederländska Sinterklaas som med emigranter nådde USA och utvecklades till Santa Claus eller bara Santa. Men tidpunkten för hans ankomst flyttades där fram till julnatten.

På 1870-talet hade en utklädd jultomte ännu inte blivit ett etablerat inslag i det svenska julfirandet. Många borgerliga familjer fick i stället besök av en julbock som väckte skräckblandad förtjusning bland barnen. I det läget gjorde arkitekten, konstnären och diktaren Fredrik Wilhelm Scholander ett försök att lansera Staffan som en kultisk julfigur. Idén hade han troligtvis fått från sin gotländske vän Per Arvid Säve, med vilken han förde en mångårig korrespondens." SVD under strecket, Bengt af Klintberg


Måndag 191223

– Det finns ett eskalerande geopolitiskt spel i östra Medelhavet. Turkiet försöker hävda sig mot EU- och USA-stödda länder som försöker stänga ute Turkiet från att utvinna gas och olja från nya fyndigheter i vattnen runt Cypern, säger Turkietkännaren Halil Karaveli till SVD.

Jag googlade Halil och fann att han jobbar för ISDP

The Institute for Security and Development Policy is a Stockholm-based non-profit and non-partisan research and policy organization. ISDP is dedicated to expanding understanding of international affairs, focusing on the inter-relationship between security, conflict, and development. The Institute strongly believes in ethnic diversity, gender equality, and religious and political freedom and firmly stands for it in all aspects of its work.


Söndag 191222

Determism
Fatalism
Apokatastasis
Gnosticism

Årets julgran, så grann på balkongen 78


Lördag 191221

Den sjungande julgranen på Östra Larmgatan vid Kopparmärra 77 Kopparmärra är göteborgshumor. Ryttarstatyn heter egentligen Karl IX:s ryttarstaty.
76 ***
"Karl IX:s Göteborg är en föregångare till det nuvarande Göteborg. Staden grundades 1603 av Hertig Karl, sedermera Karl IX, vid kronohemmanet Färjestaden på Hisingen (senare Färjenäs) i nuvarande Västra Götalands län. Avsikten var att skapa en handelsplats, närmast en enklav för naturaliserade utlänningar, främst holländare. Läget motiverades av närheten till Älvsborgs slott på andra sidan Göta älv. Staden brändes ned redan 1611 av danska trupper, och nästa Göteborg grundades på sin nuvarande plats, något uppströms älven." WIKIPEDIA
***


Fredag 191220

Sommarminne: Silverstreckad pärlemorfjäril (Argynnis paphia) i


Torsdag 191219

Trollflöjten 73 74


Onsdag 191218

Sommarminne: Ett storvuxet Kungsljus i vår trädgård. 1


Tisdag 191217

Dröm: Ser en öppning i skogen med ängar, åkrar och hus. En röst säger att det var här min mormor växte upp; här bodde hon som barn.

Men då var det nog inte så mycket skog, säger jag.

Rösten säger att nog var det skog då också. Hon berättade hur mycket hon tyckte om att vandra ensam i skogen.


Måndag 191216

Måndagsmorgon, tjugo över sex, och tre minuters väntan på att bussen ska komma. Jag passar på att kolla i skyltfönster. Julskyltning i damunderklädesbutiken.
71
72


Söndag 191215

70
Fotade i kväll reklambild i en busskur när jag hade tråkigt och väntade på min buss. Parfymreklam.
Jag googlade sedan den här produkten
Vilken smörja till text.
Men den fungerar.
"
J'ADORE
Symbolen för absolut kvinnlighet i en generös fruktigt blommig bukett. J'adore öppnar med ett friskt ackord av bergamott, följt av en yppig rosbukett som går över till exklusiva jasminnoter. Amforaflaskans sensuella, mycket feminina former gör denna doft till en riktig legend.
"


J'adore blir på svenska ungefär: Jag älskar det.

Frankrikes sista Kejsarinna Eugenie de Montijo användes som inspiration för att erövra världen med Diors New Look (efter andra världskrigets slut)


Lördag 191214

Julpynt
69Fredag 191213

Blomavtackning. Blivande pensionär?
67

75


Torsdag 191212

Kontorshus på Lindholmen 66


Onsdag 191211

Kontorsskoj med boll 65Tisdag 191210

Trädljus på Marklandsgatan 64Måndag 191209

Kollega på jobbet 68äldre nyare