Hem Om Rolf

FOTONA.­SE
rolfHundar
dogsHär är anteckningar om både stort och smått i världen.


äldre anteckningar: klicka här! nästa anteckningar: klicka här!
Söndag 191012
Lördag 191019

Drömde om att jag smet in på ambassaden i London endast iklädd badshorts. Det var en stor romersk byggnad...


Fredag 191018

Sprang 3 km på morgonen, det måste bli en vana igen.


Torsdag 191017

Vi råkade av en slump möta heliga Birgitta i Neapel. Vi tog det som ett tecken. Hon beskyddade oss under resan och såg till så vi kom hem. Neapel


Onsdag 191016

Pantheon


Tisdag 191012

Rom


Måndag 191014

Herculaneum


Söndag 191013

Pompeji Pompeji PompejiVesius


Lördag 191012

Neapel Hänga tvätt är en skön konst i Neapel

Santa Maria delle Anime del Purgatorio ad Arco är en kyrka för själar som fastnat i skärselden
NeapelCastle
asNeapel


Fredag 191011

Neapel


Torsdag 191010

Pisa


Onsdag 191009

Vinci


Tisdag 191008

Montecatini Alto


Måndag 191007

Lucca Lucca


Söndag 191006

Florence


Lördag 191005

Montecatini


Fredag 191004

Italien


Torsdag 191003

Engelbrekt Engelbrektsson dog 1436
TajMahal färdigställs år 1653


Onsdag 191002

Vladimir Putin kallade i dag Greta Thunberg för en ”illa informerad tonåring som har manipulerats att ställa orealistiska krav”


Tisdag 191001

Kajsa Grytt har meddelat att den andra november på Musikens hus firar hon 40 år som artist. Då tänker jag vara där och få med mig så många som möjligt. DET ÄR ÄNDRAT TILL 22 november.Måndag 190930

"Bokmässespecial från Göteborg! Kanadensiska fenomenet Rachel Cusk har kallats romankonstens förnyare.
Stjärnförfattaren Nicole Krauss, USA, slog igenom med Kärlekens historia.
Markus Zusak från Australien är mannen bakom den älskade Boktjuven."
Babel


Söndag 190929

Bokmässan reade på slutet kommisarie Maigret för 25 kronor boken. Jag köpte fem stycken, nyutgåvor. Bra mycket bättre skrivna än mycket av dagens böcker. Och intressanta tidsdokument.
Peter Robinson lyssnade jag på.


Lördag 190928

Listerlandet är en halvö, tidigare ö, sydöst om Sölvesborg, som utgör Listers härad. Området avgränsas i söder och öster av Hanöbukten och i väster av Sölvesborgsviken. Tidigare utgjorde dess norra avskärmning av sundet, därefter sjön Vesan. Listerlandet har också haft en historisk gräns vid Mörrumsån i öst, en västlig vid Sissebäck och en nordlig någonstans i dagens Olofströms kommun. Under denna period var området ett eget län med gräns till Skåne och Blekinge. Denna uppdelningen levde kvar in på 1300-talet.
Wikipedia (SV)

nanoplast kan ta sig genom den skyddande blod-hjärnbarriären hos fiskar och hamna i deras hjärna


ÖIS - Brommapojkarna 3 - 2, på Gamla Ullevi dogsFredag 190927

Antigone, grekiska Ἀντιγόνη, är en tragedi från 442 f.Kr. av den grekiske dramatikern Sofokles och den bygger på historien om Oidipus.
Wikipedia (SV)


Torsdag 190926

Antigone, Αντιγόνη, av grekiska anti 'mot' och gone 'födelse', var i den grekiska mytologin dotter till kung Oidipus, kungen i Thebe, och dennes moder och hustru Iokaste. När Oidipus stuckit ut sina ögon efter att ha upptäckt sina omedvetna brott föredrog Antigone enligt Euripides att följa med och leda sin blinde far framför att stanna i Thebe hos sin trolovade Haimon, Kreons son.
Wikipedia (SV)


Onsdag 190925

“She seems like a very happy young girl looking forward to a bright and wonderful future.
“So nice to see!”


Tisdag 190924

Greta Thunberg to world leaders: 'How dare you? You have stolen my dreams and my childhood'
Måndag 190923

Carlstens fästning

"Efter freden i Roskilde 1658 blev Bohuslän och därmed även Marstrand svenskt. Staden var sedan länge en betydande handelsplats. Eftersom hamnen nästan aldrig fryser till, förlades en del av den svenska flottan här. För att försvara Marstrand beslutade Karl X Gustav att bygga en fästning på ön. Arbetet utfördes av fångar som dömts till straffarbete. Den mest kända fången är utan tvekan Lasse-Maja, som satt fängslad här 1813-1838" WIKIPEDIA
Söndag 190922

"Lars "Lasse-Maja" Molin, född Larsson den 5 oktober 1785 i byn Djupdalen i Ramsbergs socken i Västmanland, död 4 juni 1845 i Arboga, var en svensk förbrytare som företog stöldturnéer i främst triangeln Stockholm–Örebro–Västerås. Han kallade sig från 1809 Lars Molin och fick smeknamnet Lasse-Maja eftersom han periodvis levde som kvinna." WIKIPEDIA
Lördag 190921

Klimatförändringarna är – som poeten Jonas Gren nyligen påminde om i DN – inte en binär fråga. Det finns inget ”allt går bra” eller ”det är kört”. Vad som finns är olika grader av mänskligt lidande däremellan.
Såg på morgonen årets sista sädesärla.


Fredag 190920

Greta Thunberg to world leaders: 'How dare you? You have stolen my dreams and my childhood'

Magnus Ladulås var son till Birger Jarl. Magnus var kung av Sverige från 1275, efter att ha avsatt sin bror Valdemar, tills han dog på Visingsö 1290. Hans son Birger Magnusson efterträdde honom. När Birger Jarl grundade Tavastehus i Finland så dog kung Erik den läspe och halte och den erikska ätten dog ut.


Torsdag 190919

Tunnelbanemyggan var en plåga under andra världskriget. Den är en variant av husmyggan som saknar förmåga att gå ner i aktivitet och överleva vintern utan blod.


Onsdag 190918

Hallongrotta i tomtehuset på Vasagatan, Cafe Sweet.


Tisdag 190917

Sent har jag förstått att den här "sommaren var en bred kritikerkår orolig över att autofiktionen skulle tränga undan ”de stora episka berättelserna”, nu mot slutet av sommaren lyfts en ny trend fram i samtidslitteraturen som ett hot mot det episka berättandet: den så kallade ”tillståndsromanen”, romaner som till formen står still, inga uppbrott, världsomseglingar eller dödsfall skildras utan i stället det mänskliga inre kaoset. Här blir det intressant att tala om dramaturgi, går det verkligen att påstå att en roman saknar dramaturgi för att ingenting händer i den yttre berättelsen?"

Måndag 190916

Kantareller nyplockade stekta lätt i stekpanna och sedan lagda på rostat bröd. Cantharellus cibarius, dess namn på latin.

Jag såg idag en sädesärla. Snart ger de sig av. Första sädesärlan för året är en stor grej i vår familj. Nu ska jag försöka lägga märke till årets sista, lite svårare att veta vilken som är den sista.

Söndag 190915

Kungariket Kush bildades 700 fKr som nubiernas rike med Napata som huvudstad. Dagens södra Egypten och norra Sudan. När Kushitiska riket upphörde cirka 300 eKr, delades Nubien i tre riken: Nobatia, Makuria och Alodia. Dessa varade till 1000-talet.

Lördag 190914

”striking a ship's sails”
Apropå strejk.

En tjalk är ett flatbottnat segelfartyg, ursprungligen från Nederländerna.

Frihetstiden i Sverige 1719-1772, tack vare Ulrikas abdikation med hänvisning till Paulus ord om kvinnors underorndning. Hattar och Mössor blev partier i Sverige. Hattarna var mer krigiska än mössorna. Gustav den III gjorde 1772 statskupp, samma år som Polen delades. Inbördeskriget i Polen ansågs bero på den polska riksdagen, för att beslut skulle kunna tas krävdes konsensus,vilket i praktiken ledde till att inget åstadkoms. Sejm heter den polska riksdagen.


Fredag 190913
Hubble-konstanten förbryllar, inte så konstant - varierar upp till 8% beroende på mätmedod.
Några forskare hoppas kunna hitta spännande förklaringar till detta, men troligast att det är svårt att mäta med hög precision.

70 km/s per Mpc är det ungefärliga värdet på Hubble-konstanten.

Jag ska läsa mer om astronomi på https://www.popularastronomi.se/
Astronomi fascinerades jag mycket av som barn. Och nu blir jag alltmer som ett barn ju äldre jag blir. Jag gillar det. Något som gör åldrandet utståbart.


Torsdag 190912

1 november blir Christine Lagarde chef för ECB efter att ha varit IMF-chef och fransk finansminister.

Sprang med sonen fem kilometer. Lyckades hålla sexminuterstempo, ett enormt lyft för mig. Det finns hopp att jag ska kunna prestera anständiga tider (enligt min måttstock) på nästa års motionslopp som jag vill delta i.

äldre anteckningar: klicka här!.