Bok: Från EM till VM och äldre vasatiden


Kapitel Tre, september

Schack: Alekhine modern variation

Såg 453 och 454, hurra!

Drömmar: 1. Skulle köra buss från Linnéplatsen mot Sahlgrenska men vägarna var omgjorda så jag hamnade bland cykelbanor och blomsteräng och stup. 2. Jag och A sitter ute och äter när en duva slår sig ner en bit bort. Den är helt uppenbart intresserad av våran mat. Jag ser att den flyger mot oss. Jag skyddar min tallrik med mina händer som duvan landar på. Jag lyfter bort duvan och slänger iväg den. Efter det tycker vi att det är bäst att äta resten av måltiden inomhus.

Strix aluco. Kattuggla. På kvällarna hörs den hoa. Strix är grekiska för uggla. Det har ansetts vara olycksbådande att höra kattugglan hoa. William Shakespear använde den som ett omen om otur i Julius Cesar.

Waging war. Jag lär mig allt mer engelska. Tvåspråkig på riktigt i slutet av livet. Nu för tiden hör jag barn i sandlådan använda engelska uttryck. Barn i skolåldern klagar på att de inte får lära sig koreanska. Det är ju framtidsspråket. Que?

455!

Vi blev odlare för flera tusen år sedan. Vad hände då? Vi började med skriftspråk och utvecklade räknekonsten, allt för att ha bra koll på det vi odlade och hur det skulle användas och fördelas. Och som biprodukter uppstod allt annat som vi nu betecknar som kännetecknande för ett civiliserat samhälle. Det började med att vi behövde någon sorts bokföring för våra odlingar.

I kvalet till VM vann Sverige mot Spanien hemma på Friends arena. Men förlorade snöpligt mot Grekland i Aten.

Gatorna är fulla med människor
Människor är fulla på gatorna
Det är postcorona. Eller är det en seger som tas ut alldeles för tidigt ? Det återstår att se.

ÖIS vann mot Akropolis. Alla ÖIS-spelarna hade en bild av Agne Simonssons ansikte på tröjryggarna. Legendaren hyllades. Coronapandemins avklingande gjorde det äntligen möjligt.

Allt förändras hela tiden
Inget är som det alltid varit

Ett av mina första jobb var att vara spårvagnskonduktör. Jag ropade ut hållplatserna. Amiralitetsgatan i Majorna uttalade jag ibland som admiralitetsgatan. En passagerare förklarade för mig vad en amiral var. Han visste inte vad en admiral var. Nu har jag Google. Den högsta militära graden i Sveriges flotta. Amiral är det svenska ordet. Admiral är det engelska ordet för samma militära grad. Amiralitetsgatan är en erinran om det gamla amiralitetet i Göteborg som inrättades av Karl den tolfte. Det var viktigt under kaperiets tid 1710- 1720. Kaperiverksamheten förbjöds efter en konferens i Paris 1856. Det bestämdes att kaperi skulle betraktas som krigsbrott.
Parisfreden 1856 avslutade Krimkriget.

Silistra läser jag var belägrat under Krimkriget. Där har jag varit en gång. Det var verkligen spektakulärt, en unik upplevelse.

Jag är inte min kropp. Vad är jag då? Min kropp ska vara ett tempel, mitt alldeles egna tempel. Vad är ett tempel? En byggnad för riter och religion. Vad är det för riter och religion som jag sysselsätter mig med? På morgonen måste jag ha en stor termosmugg med kaffe och mjölk. Min variant av en latte. Det är en rit för mig. Religion vad kan det vara för mig. Det är att allt är en gåta för stor för oss människor att begripa. Det är min religion. Mina böner formulerar jag till en Gud som inte finns tror jag men någon måste jag rikta min kritik om min och världens situation.

En matrjoska är en rysk docka som innehåller flera allt mindre dockor som är identiska förutom till storlek. Babusjka kan de också kallas. Det första är en variant av ett ryskt flicknamn. Det andra är ordet för farmor eller mormor. Det är så mycket enklare med svenskans farmor och mormor. Då vet man om det är fars mor eller mors mor. Varför gör inte alla så i sina språk? Totalt obegripligt.

Drömde att jag var på väg ner för en gata från en byggnad högre belägen där jag bodde. Jag skulle till en skola men kommer på att jag glömt någon bok som jag måste ha med mig. Jag går tillbaka och sedan ner igen. Jag tänker på att det inte har kommit någon snö och nu är det snart för sent. Det är dags för våren att göra entré. Men längre ner på gatan är det faktiskt lite snöslask. Vänner visade sig vara något annat, ute efter något som jag inte förstått. ( Det kan bero på att jag såg flera avsnitt av en polisserie i går kväll.)

När jag var ung så växte jag i min kropp. Jag växte in i min kropp. När jag nu åldras så växer jag ur min kropp. Jag växer ut ur min kropp. Detta gäller även för min hjärna. Vad blir det kvar av mitt jag när jag varken har kropp eller hjärna kvar att klä mitt jag i?

Jag har sett 456.

Cystoskopi har jag fått tid för. Jag fick min prostata undersökt i dag av en specialist. Ingen cancer i den konstaterades. Men det ska undersökas med cystoskopi hur det är i min blåsa. Helt klart att jag måste dricka mindre mängd vätska på dagarna. Sju och en halv deciliter vätska, mer behövs inte om det inte tränas och svettas mycket. Jag måste sluta med min halvliters mugg på morgonen. Hur skall jag klara det?

Kapitel Två, augusti

Det är första augusti på en söndag i år. Den varma sommaren har försvunnit. Det är svalt och lättare att tänka klart. Det finns fördelar och nackdelar med allt. En optimist ser att glaset är halvtomt men fokuserar på att det är halvfullt. Eller ser att tunneln är mörk men fokuserar på den ljusa tunnelöppningen. När det visar sig att ljuset i tunnelöppningen är ett i hög fart annalkande godståg, vad tänker optimisten då?

Sprang fyra kilometer och för första gången på mycket länge med ett tempo under sex minuter, närmare bestämt 5:48 per kilometer.

Om ljuset i tunnelöppningen är ett godståg som kommer emot mig i hög fart. Ja, då hoppas jag på ett mirakel och trycker mig allt jag kan emot tunnelväggen. Om tid finns så lägger jag mig ner för att inte blåsas omkull av tågets fartvind.

Andra dagen i augusti tränar jag på gymmet. Jag lyckas efter att ha använt maskiner och fria vikter även med att stå på händer mot en vägg. Och efter gymmet några kilometers promenad.

Det är varmt igen och jag sitter bekvämt på gräsmattan i vilstolen som jag fällt ut. Jag betraktar den vita höstfloxen i blomsterrabatten. Jag har svårt för att komma ihåg blomnamn. Höstfloskler vill min hjärna kalla den.

Peter Simson och Martin Carlberg underhöll på Café Kronhuset. Vi hade allt, men det var också allt vi hade. We had it all …

Skugga av en kvinna. Det är namnet på en målning av Magritte. En naken kvinna med en skugga i form av en stor fågel med vass näbb och vassa klor.

449, äntligen. Lördagen 7 augusti. Platespotting,

Margrittes mor hittades död i en flod när han var ett barn. Hennes ansikte doldes av hennes klänning. Detta trauma anses vara orsaken till hans många målningar med dolda ansikten.

450 platespotting på söndagen.

Jag skall jobba i morgon. Hjälpa till med covid-vaccinering. Jag har lite söndagsångest för att gå till jobbet igen. Lustigt att ha det när jag är pensionär. Det är ju en av anledningarna till att jag jobbar, att få befrielsen att gå ifrån ett jobb och andas den kommande ledighetens lov. Det är min slavnatur att få njuta av att smita från jobbet, bara lämna det. Slaveriet har upphört, jag vet det. Men min natur har inte fattat. Det tar generationer att tvätta bort, tror jag. Hur skall jag kunna veta. Jag vet bara svett och slit, så har mina föregångare haft det tills döddagar. Döden har varit målet, befrielsen från livets bördor. Jag kan också känna det trots att jag, jämfört med dem före mig, glider omkring på en räkmacka.

ÖIS förlorade borta mot Norrby. Det kändes så onödigt. Sorg!

Jobbar i stan med mitt kassörsuppdrag. När regnet tog en paus strax innan fyra tog jag mig till Esperantoplatsen och fick mig en räkmacka med ett glas vitt vin till. Vinet sparade jag och drack vatten till räkorna. Lite har jag lärt mig, att vatten är bästa måltidsdrycken. Jag måste unna mig något för att bli glad, få liv i livsandarna. Jag gick över Kämpebron för att få min räkmacka. Jag minns från lågstadiet när vi läste om Göteborgs historia hur fascinerad jag var av den bron med sina kämpar. Statyerna som nu är borta. Vart tog de vägen? Går det att googla reda på det?

Sprang 13 kilometer i dag för första gången på mycket länge, första gången på mycket länge som jag sprang så långt.

1714-1830 kallas för den georgianska tiden i brittisk historia. Fyra kungar från huset Hannover regerade Georg I, Georg II, Georg III och Georg IV. Jag har bott i ett hus från den tiden. Det var bed and breakfast. Han som hade det berättade historier om sina gäster från Amerika. Alltså från USA. Varför hänger det inte stora flaggor på husen där berömda människor bott? Därför att då skulle nästan alla hus vara draperade med stora flaggor. En gång hade han gjort misstaget att fråga en amerikansk dam om hur hon ville ha sitt frukostägg tillagat. Det misstaget skulle han aldrig göra om. Det försäkrade han. Detta hände 2005 i Carlisle efter en vandring längs Hadrianus mur. Den muren som är tvåtusen år gammal. Jag minns det som en mycket vacker vandring.

Jag har sett 451. Vilken bedrift!

Jag drömde att jag blev ursinnigt arg på ett par som ville pressa mig på pengar genom att jag skulle låtsas göra ett köp utan att få något för det. Jag tog en stol och slog med den på dem allt jag förmådde. Jag tänkte att jag borde tagit något tyngre som skulle ha dödat dem.

1714, den första augusti blir Georg från huset Hannover kung Georg I. Drottning Anne från huset Stuart har dött och det blir slutet för huset Stuarts regeringstid.

Jag har tagit en paus i läsningen av Ken Follets bok Evighetens Rand. Kuba-krisen är avklarad. Det blev inget kärnvapenkrig, tack och lov.
Jag läser/lyssnar på Håkan Nessers senaste bok Schack under vulkanen. Historien byggs upp av en fråga, en impertinent fråga. Jag har lärt mig ett nytt ord. Hurra! Tyken, betyder samma sak. Det är ordet vi använder i Göteborg.

Bisfenol A har bytts ut mot bisfenol S i kassakvitton, hör jag på morgonnyheterna när jag tar ett varmt bad, och ute är det ett ihärdigt regn. Dessvärre, fortsätter nyhetsuppläsaren, så har det visat sig att även bisfenol S har liknande hormonstörande egenskaper. USA:s snöpliga sorti ut ur Afghanistan är förstås huvudnyheten. Jag skall i dag vara tentavakt, digitalt. C15H16O2 består av två fenylgrupper bundna till en propylkedja, alltså bisfenol A. Bisfenol S skrivs på formeln (HOC6H4)2SO2

Jag har sett 452, hurra!

Jag vänjer mig aldrig vid årstidernas växlingar, men jag har börjat vänja mig vid att jag aldrig vänjer mig.

Drömt om buss med hatthylla. Jag sätter mig längst bak på bussen och ser en låda på hatthyllan. En låda med elektronik. Det ser ut som elektronikskrot. Jag tittar lite närmare på innehållet och blir förvånad över att det är resterna av mina experiment med elektronik. Jag slängde detta men att det skulle finnas kvar var en överaskning. Jag tänker att jag får ta med mig detta hem. Men samtidigt som jag höll på med den här elektroniken så hade jag stora svårigheter med att betala min bussbiljett med appen på mobilen.

Drömde nästa natt om att jag såg på fotboll. Jag satt alldeles intill planen. Det hände en del konstiga saker. En i publiken slängde sig ut på planen och höll tag i en spelares smalben. Det var tydligen något som brukade hända. Fotbollsmatchen spelades inomhus. Han som satt bredvid mig fick en hård boll på sitt ena knä. Han slängde sig i smärta ut på planen och blev liggande där en stund. Detta var inte bra. Så andra halvlek skulle vi se på tv i ett annat rum. Där blev jag ombedd att ha munskydd. Rummet som tillhörde en kvinna som berättade att hennes dotter snart skulle komma dit och sova. Jag sa att det var hennes rum och jag naturligtvis skulle göra henne till viljes och använda munskydd för hennes dotters skull. Men munskyddet gjorde det svårt att andas och det var nära att jag drabbades av panik.

Huset Stuart påstår sig ha anor till Fergus Mór Mac Eirc  , enligt legenden, den första kungen av skotiska Dalriada. Han skall ha regerat omkring år 500. Han kallas ofta Skottlands fader, och anses vara dess grundare. Han var son till Erc av Dalriada.

Anne Stuart var Storbritanniens första regent 1707-1714. Hon regerade till sin död och blev den sista monarken av huset Stuart. Hon efterträddes av släktingen Georg I.

Att placera pengar på börsen har alltid lönat sig långsiktigt. Det som är tråkigt är att livet är så kort. Därför finns det sms-lån och annat fördärv för människor som vill ha omedelbar rikedom, eller bara behöver pengar för att överleva.

Robert Kennedys mördare skall friges.

Det är i dag 300 år sedan freden slöts i Nystad, mellan Sverige och Ryssland, den 30 augusti 1721. Det avslutade det stora nordiska kriget och satte spiken i kistan för det svenska imperium som konstruerats ett sekel tidigare. Sedan kom frihetstiden 1719 till 1772. Det kungliga enväldet upphävdes genom lag år 1719. Perioden avslutades med kung Gustav den tredjes statskupp 1772. Kungen valde att kalla kuppen för revolution. Under frihetstiden fanns det mössor och hattar i riksdagen. Linné och Bellman bidrog till vetenskap respektive kultur. Och inom lagstiftning blev 1734 års lag grund för både finsk och svensk lagstiftning. Och tryckfrihetsförordningen kom 1766.


Kapitel Ett, juli och EM-final i fotboll


Det är EM-final i fotboll, söndagen 11 juli 2021, mellan England och Italien på Wembley Stadium. 1-1 efter full tid. Det är förlängning. Jag lyssnar på Sveriges Radio. England fick en drömstart när Luke Shaw sköt in 1-0 efter två minuter. Leonardo Bonucci kvitterade efter 67 minuter för Italien.

Tidigare i dag har jag kört bil från Öland till Göteborg. Historieintresserad som jag är så blev det en bensträckare vid Kronobergs slottsruin som ligger på en liten ö i Helgasjön en halvmil norr om Växjö. Slottet har gett namn åt hela Kronobergs län.

Nils Dacke och hans män intog 1542 Kronoberg under Dackefejden. De styrde sedan över Småland från borgen. Året därpå slog Gustav Vasa ner upproret och förstärkte borgen till en modern befästning med fyra runda hörntorn.

Det blev straffläggning i EM-finalen som vanns av Italien. Commiserations to England läser jag som rubrik i The Guardian’s nättidning. Medömkan. Vem vill bli ömkad? Tidigare i kväll lärde jag mig ordet complacent. Självbelåten. Det är ingen i det engelska laget, det är jag säker på. Segern var så nära och på Wembley dessutom. Det här svider. Stackars England. Jag ömkar England. Mycket trevligare att få vara självbelåten än ömkad. Bryt ihop och gå vidare. Det finns inget annat alternativ. Vidare måste man alltid gå. Att sluta gå innebär att det är slut och då är det dags för graven. Men tills dess, gå vidare. Alltid gå vidare. Så länge det finns minsta gnutta liv, så gå vidare. Gå vidare!

***1***

Jag har lämnat in bilen på verkstan. Bilen blev underkänd på besiktningen på grund av dragkroken. Den avtagbara dragkroken hade förlorat sitt nyckellås och då räknas den inte som säker längre. Det är bara att acceptera att reglerna skärpts. Jag har haft det så i många år. Jag har alltid kontrollerat att draget suttit på ordentligt. Att kunna låsa fast det med nyckel har jag mest betraktat som något som är bra för att hindra tjuvar från att stjäla dragkroken. Det får bli en fast installerad dragkrok denna gång. Nackdelen med det är att risken för whiplashskada ökar vid påkörning bakifrån eftersom dragkroken förstör en del av bilens deformationszon.

Drömt att jag gick i skolan. Det var en utbildning jag valt. Men tänkte i drömmen att jag nog borde byta till en annan utbildning som passar mig bättre.

Varför drömde jag så? Jag är pensionär. En jobbonär, en pensionär som jobbar ibland för att dryga ut sin lilla pension och för att det är roligt att jobba lite grann och efter att ha jobbat få känna sig ledig. Så ledig jag aldrig känner mig när jag är ständigt ledig. Det känns bra stundtals när någon annan än jag själv chefar över mig. Är det min slavnatur som gör sig gällande? Oräkneliga generationer av träldom, krökta rygga och vara glad för allmosor. Det kan jag inte skaka av mig i en handvändning.

***2***

Sälgen snöar. Det snöar Inte frömjöl som i mitten av maj. Det här är frön som yr omkring. Allt draperas i ett luddigt vitt. Det ser dammigt ut. Det är den 13 juli 2021.

I en handvändning. Lika snabbt som att vända på handen. Det är handlingskraft. En liten vinkning bara och är man då en person med underlydande så gör någon annan själva jobbet. Delegera heter det på ledarspråk.

Sancho, Marcus Rashford och Bukayo Saka missade en straff var när Italien vann EM på Wembley.

Jag åt lunch på Andrum i dag. En vegetarisk restaurang med buffé. Palsternackssoppan var utsökt god. Jag vill lära mig att blanda ihop en sådan och få till den smaken. Den rätta smaken i den rätten. Jag får leta bland recepten på nätet. Det finns ju hur mycket som helst om olika sorters matlagning. Något som stämmer in på den soppan som jag åt i dag bör jag kunna hitta. Det var tropiskt hett på uteserveringen. Svetten rann på mig. Senare på kvällen var jag ute och sprang några kilometer i 27-gradig värme. Det var trögt i början men på slutet orkade jag ändå spurta de sista hundra metrarna.

Drömde att en tv-serie från början av åttiotalet visades i repris. Bildkvaliteten hade blivit så dålig att jag inte kunde se skådespelarnas ansiktsuttryck. Vad ville den drömmen säga mig?

Rasistiska tillmälen på sociala medier efter missade straffar upprör. Det skrivs och pratas mycket om det. Många engelsmän är extremt dåliga förlorare.

***3***

Jag såg i går kväll en dokumentär om Jackie Kennedy Onassis. Passade bra eftersom jag läser Evighetens rand av Ken Follet. Hennes öde var minst sagt en bergochdalbana.

Det har här varit årets varmaste dag, den 16 juli. Men mycket värre i Europa där det varit skyfall och många har dött till följd av översvämningar.

Stenungsund Tjörn Orust ända upp till Henån och där i Hemköpsbutiken köptes stort paket glass och en ros i kruka för 29 kronor.

Luke Shaws mål var det snabbaste någonsin i EM:s historia. Luke föddes 1995 i Kingston upon Thames. Han spelar vänsterback i Manchester United.

Leonardo Bonucci sänkte den engelska glädjen på Wembley med sitt kvitteringsmål i den 67:e minuten. Leonardo föddes 1 maj 1987 i Viterbo sju mil nordväst om Rom. Han spelar mittback i Juventus, staden Turins framgångsrika lag.

Jag läser om danska välbevarade mosslik mer än tvåtusen år gamla, troligen religiöst offrade. Mossigt att offra människor för att blidka gudar, tycker jag. Det är föråldrat. Det finns nog ingenstans i dagens värld där det anses ok med människo-offer för att glädja en gud. Möjligen tror självmordsbombare att de gillas av gud för att de offrar sig själva och andra i religiöst syfte.

***4***

Drömde i natt om min mc som jag sålde för 33 år sedan. Jag provkörde den i ett stort garage, funderade på att ge mig ut i trafiken med den. Jag kunde konstatera att den skulle behöva service innan jag gör något sådant. Jag är även osäker på min egen förmåga att framföra ett sådant fordon i hög fart. Det känns en aning overkligt att jag har gjort det. Det var ett tag sedan, på åttiotalet.

Sett dokumentär om George Washington och lärt mig om hur han började sin militära karriär som misslyckad befälhavare och krigsförbrytare.

Det är nu alldeles för få som vaccinerar sig mot covid-19. Jag jobbar, hjäper till på vaccinationstationen på first hotel på Göteborgs centralstation.

Boken som jag skriver skall bli meningsfull. Full av meningar. Flera tusen meningar. Det kommer att göra den meningsfull. Eller är det något jag missförstått? Eller försöker jag bara som vanligt vara rolig. Jag kan bli trött på mig själv ibland, ganska ofta faktiskt om jag ska vara riktigt ärlig. Så ärlig vill jag inte vara i den här boken. Token det är jag, författaren till den här boken.

Varför väntade havet tills det blev storm med att skälla ut fyrtornet? Jo, det var först då havet vågade!

På väg hem från Ullared såg jag registreringsnummer 448. Så långt har jag kommit i mitt platespotting-äventyr.

Jag har inte klippt den lilla gräsplätten på kolonilotten. Bin och humlor uppskattar att klövern får växa. Klöverns vetenskapliga namn är Trifolium som såklart syftar på att dess blad oftast består av tre småblad. Men mer turligt anses det vara att finna fyrbladiga exemplar.

***5***

Danmark stödde Dackeupproret men ville inte se ett segrande bondeuppror av rädsla för vilka följderna skulle kunna bli i de danska skogsbygderna.

Daniel Kahneman är aktuell med en ny bok. ”Brus: det osynliga felet som stör våra bedömningar” (Volante, 2021) som han skrivit tillsammans med den amerikanska juridikprofessorn Cass Sunstein och franska ekonomen Olivier Sibony.

Kahneman has written of his experience in Nazi-occupied France, explaining in part why he entered the field of psychology:

It must have been late 1941 or early 1942. Jews were required to wear the Star of David and to obey a 6 p.m. curfew. I had gone to play with a Christian friend and had stayed too late. I turned my brown sweater inside out to walk the few blocks home. As I was walking down an empty street, I saw a German soldier approaching. He was wearing the black uniform that I had been told to fear more than others – the one worn by specially recruited SS soldiers. As I came closer to him, trying to walk fast, I noticed that he was looking at me intently. Then he beckoned me over, picked me up, and hugged me. I was terrified that he would notice the star inside my sweater. He was speaking to me with great emotion, in German. When he put me down, he opened his wallet, showed me a picture of a boy, and gave me some money. I went home more certain than ever that my mother was right: people were endlessly complicated and interesting. (Kahneman, 2003, p. 417)

***6***

Jag sprang 15 km sammanlagt i vecka 29. Ett sju kilometerspass och två på fyra. Det är jag nöjd med, en förbättring sedan de senaste veckornas slapphet med min löpning. Och inte nog med att jag börjat springa mer regelbundet. Jag har även blivit flitigare med att ta mig till gymmet.

Gustav Vasa blev Sveriges riksföreståndare 23 augusti 1521 och 6 juni 1523 dess kung. Han efterträdde på båda jobben Kristian II, den förskräcklige. Och så var Kalmarunionens era slut.

Jag har långtråkigt på jobbet som gränsvakt på vaccinationsstationen på First Hotel på Postgatan i Göteborg. Tillströmningen av villiga att ta vaccin har minskat betydligt sista veckan i augusti. Jag gick till pressbyrån här på centralen för att köpa något att läsa. Det tog en bra stund men jag fastnade för en populärvetenskaplig tidning om kvinnor i historien.

Thebe är nuvarande Luxor. Det var här som Hatschepsut växte upp, ca 1508 fvt föddes hon.

Det är synd om människorna sa Strindberg. Det är synd om Strindberg sa människorna.

Magda Goebbels läste jag också om i tidskriften Historiskan.

Historiskan är en feministisk tidning. Det var något jag missade att notera vid inhandlandet. Frågan jag ställer mig är: Skulle jag ha avstått köp om jag noterat? Men jag ska föreställa vara en man utan problem med min mansroll så det skulle jag absolut. Det var den tidningen som jag tyckte var mest intressant.

Jag såg en man passera med en cigarett bakom örat. Det syntes att han tyckte att det var fräckt. Jag tycker annorlunda.

Mjölk i kaffet. Jag har hört många säga att de vill ha en skvätt mjölk i kaffet för att kyla ner den varma drycken och på så sätt göra den mer lättdrucken. Jag tycker det är ett dumt skäl. Om det är nedkylning de vill åstadkomma borde kallt vatten vara ett smartare alternativ till mjölk. Jag gillar smaken av lite kall mjölk i mitt kaffe och min mage uppskattar att det blir mildare. Jag har ingen plåtmage som tål att misshandlas.

Strawberryfields forever är den Beatleslåt som jag känner mest för.


Kreativt skrivande

träna fingrarna på tangentbordet skriva rätt ut utan att tänka så mycket att jag gör det medvetet det ska va det omedvetna som ska komma upp till ytan när det blir en direktkontakt mellan fingrarna och min egen hjärna som inte har kapacitet att presentera allt sitt material till mitt medvetna direkt och varför skulle det Jag skulle inte klara av att hantera det Men när jag skriver så här kan jag i efterhand läsa vad det blev för text och kanske lista ut vad som döljer sig under ytan i mitt inre Det är viktigt med självkännedom Så sägs det och det tror jag på Så vad gör jag Jag skriver på Vågar jag släppa på tyglarna och låta något spännande från mitt inre komma fram Jag märker att när jag skrev detta blev det svårt svårare att skriva Fingrarna fick helt plötsligt svårt med att hitta rätt tangent att trycka ner för att det ska bli rättstavat Jag vill gärna ha den kontrollen disciplinen att stava rätt även när jag bara slarvskriver. Det är här jag avslöjar mig för mig själv. Mitt kontrollbehov är enormt. Jag vägrar släppa greppet. Varför? Jag tror jag dör om jag gör det. Att jag kommer att störta ner i en avgrund som jag aldrig har en chans att ta mig upp ur. Kanske är det så. Hur ska jag tackla det. Jag vill inte hamna i en grop. Vad är det det stå i bibeln. Jag fick just en minnesbild om en historia ut bibeln som jag hörde när jag var liten. Var det moses eller någon annan som slängdes ner i en brunn? Detta måste jag ta reda på.

Det var ju Josef Jakobs son som blev kastad i en brunn och sedan upplockad och såld som slav till Egypten. Där blev han känd som drömtydare efter att ha fängslats på grund av att hans ägares hustru gjort anklagelser mot honom när han inte ville besvara hennes förälskelse.

Schack

Franskt parti Vitt diagonal uppbyggd av svart löpares reträtt.


Sicilian open med damattack.