Välj en sida

FOTONA.SE
kan vara en akronym för:

Fantasier Och Tankar Om Nästan Allt . Skriver Enträget 

FOTONA.SE

Text

 

 

Jag har bevisligen skrivit både skönlitterärt och fått betalt (mycket litet) för det.
Och en magisterexamen i matematik och fysik, minsann.
Men det är historia. Nu är jag glad när det blir något som jag kan kalla text.
cool

November

Det  är redan 6 november. Efter en hel del dramatik slog ÖIS Landskrona med 3-2. Och den obligatoriska Gustav Adolfs bakelsen blev i år en Budapestbakelse prydd med kungens huvud i choklad.

Bönderna i Masurien gjorde hårt motstånd mot Karl XII.

Jag har set 462 (plate-spotting) på Amundöns stora parkering när jag var där och sprang. 

Inspiration: https://avantgallery.com/photography/

Ölrepubliken på Kronhusgatan 2B

Hannes Sahlin spelade sin sista hemmamatch för ÖIS.

Anton Andreasson gjorde nickmål och räddade en poäng till ÖIS i årets sista hemmamatch (mot Helsingborg).

 “self-defense” – often better known as vigilantism 
En vigilant (sp. vigilante – väktare) är en självutnämnd rättsskipare 

Lyxar till veckans första morgon med frukost på centralen (Nils Ericsonsplatsen 5). Ja, jag vet. Jag har inte så stora krav på lyx. 

Le Croissant skryter med att de har ett välsmakande färskt kaffe lika självklart som vattnet som rinner under Pont des Arts. Därför rostar alla deras caféer sitt eget ekologiska kaffe. Kaffet som serveras är alltid nyrostat och du kan köpa med dig färskt nyrostat kaffe hem.

Jag håller med om att kaffet är mycket gott. Och det är ett fräscht franskinspirerat café. Däremot tycker jag inte att deras övriga utbud (det lilla jag har testat) är mer än godkänt.

Men absolut, när jag vill ha en god kopp kaffe, när jag är på centralen så går jag gärna hit.

 

 

 

 

Kapitel Fyra, oktober

 

 

 

Vad är vi? Inbillningar i våra hjärnor. När hjärnan försvinner vad är vi då?

 

 

 

Kassationsakten från 1689 som gjorde det straffbart att överhuvdtaget ifrågasätta kungen.

 

 

 

Val, en sydkapare. Vad är ett SIS-hem?

 

 

 

458

 

 

 

Ätit porchetta.

 

 

 

August Nordensköld sökte Swedenborgsk utopi i Sierra Leone men blev sjuk och dog.

 

 

 

Såg 459, såg också 460!

 

 

 

Såg en gärdsmyg hoppa omkring som en liten mus i trädgården. Endast kungsfågeln är en mindre fågel i Sverige. Kungsfågeln är Europas minsta fågel. Den fågeln har jag aldrig sett.

 

 

 

Jag har sett 461.

 

 

 

Sista dagen som tentavakt, eller som det också kan heta: tentavärd. I vilket fall sista gången för den här tentaperioden. Nästa tentaperiod är i januari. Det kan bli enstaka tentor däremellan. Jag tror att det här kan bli en helt ok extrainkomst till min lilla pension. Och det är ett sätt att hålla sig alert och inte allt för tidigt bli en mossig åldring. När jag klarat av det som jag behöver göra i början av tentan, som att hjälpa alla tentander med att fylla i sina personliga uppgifter, så kan jag sätta mig och ta det ganska lugnt tills det blir dags för inlämning tentor. Då måste jag vara alert igen och kontrollräkna sidor och se till att rätt antal sidor har angivits på omslaget. Men däremellan som sagt har jag egen tid samtidigt som jag förstås vaktar så inget fusk uppstår och noterar alla toabesök. Det blir som en slags meditation, en vilostund som jag gillar och får betalt för.

 

 

 

Jag har googlat svenska krig och kungar. Jag har hittat en sida med hyfsat bra kortfattade videos med stark berättarröst. https://brainemy.com/courses/historia/

Torstensonska-kriget 1643-1645 mellan Sverige och Danmark-Norge. Freden i Brömsebro 13 augusti 1645. I Sverige var drottning Kristina regent och i Danmark var Kristian IV kung. I freden erhölls Halland på 30 år.

 

 

 

Maria Eleonora gifte sig med Gustav II Adolf 25 augusti 1620. Och var svensk drottning från 1620 till 1632.

 

 

 

Ett brandämne för kriget var svenskarnas harm över den roll kung Kristian IV spelade i änkedrottningens Maria Eleonoras skandalösa flykt ur landet.

 

 

 

Gustav II Adolf, kung 1611-1632
Kristina, drottning 1632-1654
Karl X Gustav, kung 1654-1660 (gick över Stora Bält, freden i
Roskilde 26 februari 1658)
Karl XI, kung 1660-1697 (karolinska enväldet)

 

 

 

Kapitel Tre, september

 

 

 

Schack: Alekhine modern variation

 

 

 

Såg 453 och 454, hurra!

 

 

 

Drömmar: 1. Skulle köra buss från Linnéplatsen mot Sahlgrenska men vägarna var omgjorda så jag hamnade bland cykelbanor och blomsteräng och stup. 2. Jag och A sitter ute och äter när en duva slår sig ner en bit bort. Den är helt uppenbart intresserad av våran mat. Jag ser att den flyger mot oss. Jag skyddar min tallrik med mina händer som duvan landar på. Jag lyfter bort duvan och slänger iväg den. Efter det tycker vi att det är bäst att äta resten av måltiden inomhus.

 

 

 

Strix aluco. Kattuggla. På kvällarna hörs den hoa. Strix är grekiska för uggla. Det har ansetts vara olycksbådande att höra kattugglan hoa. William Shakespear använde den som ett omen om otur i Julius Cesar.

 

 

 

Waging war. Jag lär mig allt mer engelska. Tvåspråkig på riktigt i slutet av livet. Nu för tiden hör jag barn i sandlådan använda engelska uttryck. Barn i skolåldern klagar på att de inte får lära sig koreanska. Det är ju framtidsspråket. Que?

 

 

 

455!

 

 

 

Vi blev odlare för flera tusen år sedan. Vad hände då? Vi började med skriftspråk och utvecklade räknekonsten, allt för att ha bra koll på det vi odlade och hur det skulle användas och fördelas. Och som biprodukter uppstod allt annat som vi nu betecknar som kännetecknande för ett civiliserat samhälle. Det började med att vi behövde någon sorts bokföring för våra odlingar.

 

 

 

I kvalet till VM vann Sverige mot Spanien hemma på Friends arena. Men förlorade snöpligt mot Grekland i Aten.

 

 

 

Gatorna är fulla med människor
Människor är fulla på gatorna
Det är postcorona. Eller är det en seger som tas ut alldeles för tidigt ? Det återstår att se.

 

 

 

ÖIS vann mot Akropolis. Alla ÖIS-spelarna hade en bild av Agne Simonssons ansikte på tröjryggarna. Legendaren hyllades. Coronapandemins avklingande gjorde det äntligen möjligt.

 

 

 

Allt förändras hela tiden
Inget är som det alltid varit

 

 

 

Ett av mina första jobb var att vara spårvagnskonduktör. Jag ropade ut hållplatserna. Amiralitetsgatan i Majorna uttalade jag ibland som admiralitetsgatan. En passagerare förklarade för mig vad en amiral var. Han visste inte vad en admiral var. Nu har jag Google. Den högsta militära graden i Sveriges flotta. Amiral är det svenska ordet. Admiral är det engelska ordet för samma militära grad. Amiralitetsgatan är en erinran om det gamla amiralitetet i Göteborg som inrättades av Karl den tolfte. Det var viktigt under kaperiets tid 1710- 1720. Kaperiverksamheten förbjöds efter en konferens i Paris 1856. Det bestämdes att kaperi skulle betraktas som krigsbrott.
Parisfreden 1856 avslutade Krimkriget.

 

 

 

Silistra läser jag var belägrat under Krimkriget. Där har jag varit en gång. Det var verkligen spektakulärt, en unik upplevelse. En solförmörkelse 1999. När solen kom tillbaka så syntes det som en gnistrande diamantring.

 

 

 

Jag är inte min kropp. Vad är jag då? Min kropp ska vara ett tempel, mitt alldeles egna tempel. Vad är ett tempel? En byggnad för riter och religion. Vad är det för riter och religion som jag sysselsätter mig med? På morgonen måste jag ha en stor termosmugg med kaffe och mjölk. Min variant av en latte. Det är en rit för mig. Religion vad kan det vara för mig. Det är att allt är en gåta för stor för oss människor att begripa. Det är min religion. Mina böner formulerar jag till en Gud som inte finns tror jag men någon måste jag rikta min kritik om min och världens situation.

 

 

 

En matrjoska är en rysk docka som innehåller flera allt mindre dockor som är identiska förutom till storlek. Babusjka kan de också kallas. Det första är en variant av ett ryskt flicknamn. Det andra är ordet för farmor eller mormor. Det är så mycket enklare med svenskans farmor och mormor. Då vet man om det är fars mor eller mors mor. Varför gör inte alla så i sina språk? Totalt obegripligt.

 

 

 

Drömde att jag var på väg ner för en gata från en byggnad högre belägen där jag bodde. Jag skulle till en skola men kommer på att jag glömt någon bok som jag måste ha med mig. Jag går tillbaka och sedan ner igen. Jag tänker på att det inte har kommit någon snö och nu är det snart för sent. Det är dags för våren att göra entré. Men längre ner på gatan är det faktiskt lite snöslask. Vänner visade sig vara något annat, ute efter något som jag inte förstått. ( Det kan bero på att jag såg flera avsnitt av en polisserie i går kväll.)

 

 

 

När jag var ung så växte jag i min kropp. Jag växte in i min kropp. När jag nu åldras så växer jag ur min kropp. Jag växer ut ur min kropp. Detta gäller även för min hjärna. Vad blir det kvar av mitt jag när jag varken har kropp eller hjärna kvar att klä mitt jag i?

 

 

 

Jag har sett 456.

 

 

 

Cystoskopi har jag fått tid för. Jag fick min prostata undersökt i dag av en specialist. Ingen cancer i den konstaterades. Men det ska undersökas med cystoskopi hur det är i min blåsa. Helt klart att jag måste dricka mindre mängd vätska på dagarna. Sju och en halv deciliter vätska, mer behövs inte om det inte tränas och svettas mycket. Jag måste sluta med min halvliters mugg på morgonen. Hur skall jag klara det?

 

 

 

Jag såg en ensam sädesärla på höstjämningsdagen. Jag tror aldrig jag sett en sädesärla senare på året än så. De vill så fort som möjligt ner till södern, kanske ända ner till Afrika. De funderar inte på att komma hit igen förrän det blir vårdagjämning. Då kommer jag som alltid vid den tiden spana efter dessa sköna fåglar med sina viftande stjärtar.

 

 

 

Såg 457 på Övre Husargatan efter att ha beskådat ÖIS- Eskilstuna. 2-2 och det är jag nöjd med. Jag åker med buss X3 hem och fick lite framgång i mitt platespottande.

 

 

 

Äter en liten frukost på Le Croissant på centralstationen, ska jobba hela dagen men måste folkbada lite också för att må bra, sådan är jag, på gott och ont. En floskelmaskin är jag också, inte lätt att formulera nytt och fräscht hela tiden. Jag läser på deras hemsida: “För oss är ett välsmakande färskt kaffe lika självklart som vattnet som rinner under Pont des Arts. Därför rostar alla våra caféer vårt eget ekologiska kaffe. Kaffet som vi serverar är alltid nyrostat och du kan även köpa med dig färskt nyrostat kaffe hem. ” Ja, jag håller med. Kaffet är mycket godare här än det som finns att köpa på 7-eleven. Det skall vara gott att dricka kaffe, annars kan det kvitta.

 

 

 

Jag promenerar omkring i Göteborg. Det har jag gjort sedan jag väldigt liten. Jag är född och uppvuxen här. Men ändå är jag fruktansvärd dålig på vad gator och promenadstråk heter. Eller så är det en del av förklaringen att jag alltid varit göteborgare och därför lärt mig hitta utan karta och gatunamn. Fast en stor del av förklaringen är förstås mitt dåliga minne. Dags för mig att anstränga mig för att registrera vad jag beträder för mark i den här staden, min stad. Får jag skriva så? Det kan ju vara fler som gör anspråk på min stad, Göteborg. Hur som helst så har jag nyss gått över Vasabron.

 

 

 

Drömde att jag satt i baksätet i en bil. Vi var flera som satt där mycket trångt. Till höger om mig satt en tjej som lutade sig mot mig och föll ner i mitt knä. Jag höll om henne. Det kändes mysigt.

 

 

 

Kapitel Två, augusti

 

 

 

*Visa mer